ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ
Η πατρίδα του Γεωργάκη Ολυμπίου
Χτισμένη ανάμεσα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους των Πιερίων και του Ολύμπου βρίσκεται η γραφική κωμόπολη Λιβάδι σε υψόμετρο 1200μ. που με την ασύγκριτη φυσική γοητεία της μαγεύει τον επισκέπτη. Το Λιβάδι βρίσκεται κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του Τιτάρου.
Η γεωγραφική του θέση δεν δικαιολογεί καθόλου την ονομασία του, η ξεχωριστή φυσική του ομορφιά όμως και η ιστορική του κληρονομιά δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη του.
Το χαρακτηρίζει το ξηρό και ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα, με δριμείς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια. Βασική ασχολία των κατοίκων, που είναι στο σύνολό τους Βλάχοι, η κτηνοτροφία.
Εδώ παράγονται φημισμένα τυροκομικά προϊόντα όπως η φέτα Λιβαδίου, το κεφαλοτύρι και το ξυνοτύρι.
Το υψόμετρο και οι κλιματολογικές συνθήκες συμβάλλουν στην ποιότητα του τσίπουρου που παράγεται στο Λιβάδι γι' αυτό και τα Λιβαδιώτικα τσίπουρα είναι περιζήτητα. 'Οσοι είναι μερακλήδες στο ποτό δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Λιβάδι την περίοδο Οκτώβρη - Νοέμβρη, τότε που τα καζάνια με τα τσίπουρα βράζουν και περιμένουν να τα δοκιμάσετε παρέα με τα
'Λιβαδιώτικα κλαρίνα'.
Επίσης τα υφαντά κιλίμια και τα μάλλινα υφάσματα είναι κάπως δυσεύρετα πλέον,
αξίζει όμως να τα αναζητήσει και να τα γνωρίσει κανείς.
Είναι πατρίδα επιφανών Δασκάλων του Γένους, αρματολών και εθνομαρτύρων της Επανάστασης του '21 με εξέχουσα τη μορφή του Γεωργάκη Ολυμπίου, λογοτεχνών, πολιτικών, Εθνικών ευεργετών και επιστημόνων.
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ
Έλληνας αρματολός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Γεννήθηκε στο Λιβάδι του Ολύμπου το 1772. Ήταν γόνος της μεγάλης αρματολίτικης οικογένειας των Λαζαίων. Αρχικά κατείχε το αρματολίκι του Ολύμπου με έδρα το Λιβάδι και μετά τη ρήξη του με τον Αλή πασά πέρασε στη Σερβία και συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα των Σέρβων. Το 1807 νίκησε τους Τούρκους στη μάχη του Στούβικ και συμμετείχε στη μάχη της Όστροβα. Μετά τη μάχη οι Ρώσοι τον παρασημοφόρησαν και τον έκαναν συνταγματάρχη του ρώσικου στρατού. Το 1817 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έδρασε στη Σερβία. Με την έναρξη της Επανάστασης στο Ιάσι, διορίστηκε γενικός διοικητής των δυνάμεων του Δραγατσανίου. Μετά την αποτυχία του κινήματος οδήγησε τον Υψηλάντη στα αυστριακά σύνορα και αποσύρθηκε στα Καρπάθια. Οχυρώθηκε στη μονή Σέκου της Μολδαβίας και ανατινάχτηκε βάζοντας φωτιά στην πυριτιδαποθήκη στις
23 Σεπτεμβρίου 1821.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ
ΕΘΙΜΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Με έντονο τοπικό χρώμα γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά με κυρίαρχο το έθιμο των κουδουνοφόρων "Μπαμπαλιούρια" , η Κυριακή της Τυρινής με το άναμμα των πελώριων "φανών" και τον κυκλικό χορό που συνοδεύουν σκωπτικά άσματα, ενώ με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια τα πανηγύρια του Αγίου Πνεύματος και του Προφήτη Ηλία, με αποκορύφωμα το Δεκαπενταύγουστο με το πανηγύρι της Παναγίας ευκαιρία για διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (θέατρο, υπαίθριες συναυλίες) και για το αντάμωμα των απανταχού Λιβαδιωτών.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |